Гранд Хотел Велинград

Детайлно описание, оферти, пакети

Archive for октомври, 2015

Велинград – СПА почивка, екскурзии и история в едно

Един от градовете на страната, които могат да предложат повече от динамика, забързано ежедневие и много шум. За всички предпочитащи да се впуснат в приятни изживявания, за малки и големи микс от възможности. Става дума за европейската СПА столица Велинград. Това място е идеална туристическа дестинация, преди обаче да се отправим натам, нека направим резервация за хотели Велинград.

Велинград се разполага величествено в Южна България. Съществува от 1948 година и се е сформирал в резултат на сливане на няколко съседни селца. Днес градът е идеално място и курорт за посетители от различни точки на страната.

В региона на града има не малко места за разглеждане с историческо, културно и регионално значение. Климата е планински и предлага чистота, свеж планински въздух, удобни условия за туризъм. Всичко това в различни сезони от годината. В тази част на страната температурите се задържат доста високо за зимата и, а лятото обещава прохлада и убежище от горещината.

За търсещите отмора пълен Релакс, далеч от шумния и мръсен град, гостоприемството на хотели Велинград, няма край. На фона на аристократична среда, сред стил, лукс и вкус, отговарящи на различните желания, почивката във Велинград може да се очертае много над очакваното.

В околността на СПА града могат да се разгледат още Ботаническата градина, парк Двореца, Паметникът на Вела Пеева; храм „Света Тройца”; Радонова баня; „Исторически музей”. В село Дорково се намира Палеологичното находище, пещери Лепеница и Снежанка, както и много паметници и музей, градини и паркове.

Тук се намира и едноименната местност Юндола, а в нея всеки може да опита различни планински спортове, да се настани за нощувка в хижа да обиколи резерватите и всичко това през различните сезони на годината.

Кой не е чувал за крепостта Цепина, а и кой би пропуснал да я посети. Около Велинград е разположено село Дорково, което също като много други български села, пази духа от българското минало и има своя неподправен чар.

Не по-малко забележителна е панорамата от Елин връх. Покрай Велинград се намира и местността Клептуза с историческо значение и характерна с наличие на карстов извор. В региона има множество букови гори, а те обещават пълен релакс и енергизиране.

Почивката на Велинград може да гарантира страхотни емоции, незабравими мигове, красиви спомени и висок стандарт, дори за капризни вкусове.

Относно заведенията във Велинград виж тук.

неделя, октомври 11th, 2015 Без категория Няма коментари

Плиска – Голямата базилика

Голямата базилика е религиозно-дворцов комплекс, включващ базилика, археологически дворец и манастир. Счита се, че той е бил главен храм на българската архиепископия след покръстването на българите. За времето си голямата базилика от Плиска е била е един от най-големите православни храмове с внушителните размери – дължина 99 метра и ширена 29.5 метра. Площта на базиликата е била 2 920 кв.м. Смята се, че тя е било построена във външния град за  да осигури уединение на архиепископа и и обитателите на религиозно-дворцовия комплекс. Предполага се, че изборът на терена да е свързан гроба на християнски мъченик, с оглед  намерените при разкопките тленни останки на южната абсида. Базиликата навремето е носела името “Клисе-ери” (от тур. “клисе-черги” и “ери”-място),  а според легендата там се е намирал царски двор.

Според историческия музей в Шумен преди построяването на базиликата на това място е имало ранно-християнски комплекс мартириум, съставен кръстовиден храм и кладенец-аязмо. Предполага се, че именно мартириум (гробница на светец, като мъченик на вярата) на първи български мъченик св. Боян Енревота, екзекутиран за предателство към  отечествените традиции.

Според друга легенда зданието е построено първоначално за мавзолей на българските ханове. След покръстването е направен опит тя да бъде превърната в катедрала, но реконструкция не издържа тези преустройства, което налага събарянето на сградата. Тази хипотеза напълно подкрепя факта, че до сега не е бил откриван мавзолей на български хан и никакви свидетелства за погребален обред на владетелите, което трудно обяснимо при наличието на толкова много паметници.

Според археологическите изследвания на Голямата Базилика се вижда, че резиденцията се намира в дворовете на север и на юг от храма, като северния двор е проучен като жилищен комплекс, а западната част от него е била баня. На юг от базиликата е изследвана триделна сграда, в която са се помещавали училище. Дидаскалейонът или училището е съществено доказателство, че освен религиозни книги в комплекса са се изучавали архитектура, право строителство.

събота, октомври 3rd, 2015 Без категория Няма коментари